Wasbare luiers…..

Je kleintje heeft ongeveer 5 of 6 luiers per dag nodig. Per maand zijn dat ongeveer 150 luiers. Veel hé?
Op bovenstaande foto zie je het afval van 1 maand…………..

Wanneer je kijkt naar de afvalberg die dat geeft: 22 kilo per maand, 260 kilo per jaar…..dat is ruim 4% van het Nederlandse huishoudelijke afval, namelijk 144 miljoen kilo luierafval!

Is daar niks aan te doen?

Zeker! Gebruik geen wegwerpluiers maar wasbare luiers. Vies? Welnee, met de huidige wasmiddelen, moderne wasmachines en mooie luiers is het helemaal geen probleem. We vertellen je er graag meer over……..

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Dat kun je zien aan de enorme berg vuilnis, maar ook wanneer je er berekeningen op loslaat. De productie en afvalverwerking van wegwerpluiers leiden tot een CO2-uitstoot die 1,5 tot 2,5 keer hoger ligt dan die van wasbare luiers. Hierbij is ook rekening gehouden met de energie die gebruikt wordt tijdens het wassen van de luiers.

Misschien denk je dat het maken van wasbare luiers (de stoffen) meer kost dan het maken van wegwerpluiers? Helaas…..wegwerpluiers maken geeft een 7 keer zo hoge milieubelasting dan het maken van wasbare luiers. Je kunt hierbij denken aan het land dat nodig is om de grondstoffen te produceren en de hoeveelheid water die nodig is voor het maken van een wegwerpluier: voor het maken van wegwerpluiers is minstens zoveel water nodig als bij de productie én het wassen van wasbare luiers. En: zelfs bij het drogen in een wasdroger wordt het milieu minder belast dan bij het gebruik van wegwerpluiers.

Misschien bedenk je nu dat wegwerpluiers in de laatste jaren steeds dunner zijn geworden. Dat klopt! Maar de hoeveelheid kunststofkorrels (om het vocht snel te absorberen) is gelijk gebleven. Er zit minder houtpulp in, daardoor zijn de luiers nu dunner maar dus niet milieuvriendelijker. De plastic buitenlaag is ook een lastig puntje voor het milieu….

Wanneer je kijkt naar je kleintje zul je zien dat het huidje erg zacht, dun en kwetsbaar is. Wasbare luiers ademen (laten zuurstof door) en ook de overbroekjes laten lucht door. Dat kun je eenvoudig checken door een glas water te legen in de luier/overbroekje. Je zult zien dat dit gaat uiteindelijk lekken.

Het gebruik van natuurlijke materialen en het ademende aspect is belangrijk: luieruitslag komt hierdoor veel minder voor. Wegwerpluiers ademen niet en bevatten schadelijke stoffen (zoals dioxine, TBT en SAP).

Kosten
Wanneer je kijkt naar de kosten van luiers kunnen we je het volgende overzichtje geven, uitgaande van een gemiddeld gebruik in 3 jaar en 2 maanden (hoewel kindjes die wasbare luiers dragen meestal eerder zindelijk zijn, de kosten zijn dan dus nog iets lager). Bij een tweede kindje zijn de kosten veel lager omdat je dan geen grote aanschaf meer hoeft te doen. Bij wegwerpluiers geldt: afhankelijk van merk en aanbiedingen.

Aanschaf en wassen luiers € 490,00- € 1200,00
Aanschaf wegwerpluiers  € 680,00- € 1940,00

Wasbare luiers, is dat wel hip?

Zeker! En je hebt zoveel keuzes! Je kunt kiezen voor de katoenen lappen die je zelf moet vouwen (hydrofielluiers of oogjesluiers), Prefolds (gemaakt van katoen, basic) Strikluiers, maar ook heel zachte bamboe luiers, pocketluiers en overbroekjes met vrolijke printjes en wolbroekjes.

Er is voor ieder kleintje een product dat fijn zit, mooi aansluit en handig is in gebruik.

Keuzes maken…..
Om de luier te vinden die het best bij jouw kleintje en bij jullie huishouden (en financiën) past is het fijn om goed advies te krijgen.

Starten met wasbaar luieren kan op elk moment: direct na de geboorte van je kleintje, of juist wat later, wanneer je gewend bent aan het ouderschap.

Gebruik
Wanneer je start met wasbaar luieren is het fijn om het volgende in huis te halen:

 • 20 wasbare luiers (je kunt altijd nog een paar luiers extra aanschaffen wanneer blijkt dat dat voor jullie prettiger is)
 • 5 overbroekjes (indien nodig bij de luiers die je kiest) of 4 wolbroekjes
 • Inlegvellen (daarmee vang je de ontlasting van je kleintje op)
 • Luieremmer met wasnet
 • Wasmiddel (poeder)

Wassen van luiers
Wanneer je kleintje net geboren is heb je gemiddeld 1,5 extra wassen per week. Wanneer je kleintje ouder wordt zal dat ongeveer 1 extra was per week zijn. Door hier bewust mee om te gaan beperk je de gevolgen voor het milieu en de kosten.

Gelukkig zijn de gebruikte materialen prima wasbaar en met onze moderne wasmachines is het ook geen enkel probleem. Een paar tips:
In de luier kun je een inlegvel (wegwerp of fleece) leggen. Dit velletje vangt de (meeste) ontlasting op, de luiers blijven hierdoor schoner (en dat scheelt weer wasmiddel bijvoorbeeld). Deze doekjes gooi je weg met de ontlasting (niet in het toilet, gewoon in de vuilnisbak) of was je mee (wanneer je kindje alleen geplast heeft) totdat ze versleten zijn.

Gebruikte luiers stop je in de luieremmer. Hierin kun je het wasnet hangen zodat je de luiers er niet meer met je handen uit hoeft te halen, je stopt gewoon het hele wasnet (open) in de wasmachine. Je doet geen water in de luieremmer: bamboe en PUL (overbroekjes, pockets) laten weken in water is geen goed idee. De luiers en overbroekjes met klittenband even beschermen door de flapjes dicht te vouwen. Zo kan het klittenband geen beschadigingen veroorzaken tijdens het wassen. Overbroekjes binnenste buiten wassen is verstandig.

Veel ouders wassen op de volgende manier:

 • Spoelprogramma of kort programma (15 minuten), eventueel met een klein beetje wasmiddel. Hierbij wordt het ergste vuil weggespoeld en de was gecentrifugeerd.
 • Wassen op 40 graden, lang programma (indien noodzakelijk op 60 graden). Check op de verpakking hoeveel wasmiddel nodig is. Dit hangt af van de hardheid van het water en van de vervuiling van de was. Teveel wasmiddel is niet nodig (kost meer en laat resten achter in je was) maar te weinig is ook niet handig (luiers niet goed schoon).
 • Centrifugeren liefst op 1000-1200 toeren, hierdoor slijten de luiers minder dan bij een hoger toerental.
 • Ophangen

Luiers hoef je echt niet te wassen op hete temperaturen. Wassen op 40 graden is prima. Een luier is bedoeld om urine en ontlasting op te vangen, steriel of schoon genoeg om uit te eten is natuurlijk overbodig. Wanneer je kindje ziek is, of bijvoorbeeld een schimmelinfectie heeft, kun je de luiers op 60 graden wassen.

Luiers kun je gewoon met de andere was meewassen. Gebruik hiervoor een wasmiddel dat geschikt is voor luiers. Sommige merken adviseren een eigen wasmiddel (bijvoorbeeld Bambinex en Tots Bots) omdat de garantie bij gebruik van een ander wasmiddel vervalt. Wanneer je luiers wast is het belangrijk te letten op de samenstelling van het wasmiddel.

Gebruik (poeder)wasmiddel voor de gekleurde was met minder dan 5% zeep en geen (wasmiddel met), bleekmiddelen, vlekkenmiddelen, azijn, chloor of wasverzachters.
Tots Bots noemt ook nog: geen (wasmiddel met) soda (Natriumbicarbonaat / NaHCO3).

Wasverzachters zorgen voor een verminderde vochtopname, dat is natuurlijk niet handig.

Zorg ervoor dat je een volle trommel hebt wanneer je gaat wassen: halve wasjes kosten onnodig veel energie. De luiers moeten wel goed kunnen bewegen tijdens het wassen: een handbreedte lege ruimte boven je was is prima. De luiers kun je gewoon aan de waslijn drogen. En……de zon is een natuurlijke witmaker! Hang je luiers met vlekken (daar ontkom je nu eenmaal niet aan) lekker in de zon en de vlekken verdwijnen!

De overbroekjes (gemaakt van PUL) zijn kwetsbaar, liever niet met teveel toeren centrifugeren, boenen of wrijven. Eventuele vlekken kun je wel met groene zeep behandelen. Niet in de droger stoppen, de broekjes zijn snel droog aan de lijn.

Gebruik je toch een droger voor de luiers? Kies dan voor een energiezuinige droger. Dat geldt natuurlijk ook voor je wasmachine.

Je kunt ook eens kijken op de onafhankelijke website: www.wasbareluierwereld.nl

2017-10-07T17:56:59+00:00

One Comment

 1. trudy Cnossen 13 augustus 2017 at 9:35 pm - Reply

  interessant om eens goed te lezen

Leave A Comment